Τα 5 μέρη του σπιτιού από τα οποία μπαίνουν οι διαρρήκτες

Η διάρρηξη είναι μία οδυνηρή εμπειρία που μπορεί να βιώσει κάθε ιδιοκτήτης σπιτιού, παρόλο που ο περισσότερος κόσμος έχει τη λανθασμένη αντίληψη ότι το κακό δεν θα χτυπήσει ποτέ τη δική του πόρτα. Δυστυχώς, η πραγματικότητα διαφέρει σημαντικά αφού η ολοένα αυξανόμενη εγκληματικότητα, απόρροια της οικονομικής κρίσης, δημιουργεί περισσότερες πιθανότητες για να πέσει κανείς θύμα διάρρηξης. Η αλήθεια είναι πως οι έμπειροι διαρρήκτες μπορούν εύκολα να παραβιάσουν ένα σπίτι  μέσω των διάφορων σημείων εισόδου του, χωρίς καν να έχουν οργανώσει ένα καλά σχεδιασμένο πλάνο. Ας εξετάσουμε λοιπόν τα πιο «ελκυστικά» μέρη μέσω των οποίων μπαίνουν οι διαρρήκτες σε ένα σπίτι.
Οι πόρτες κάθε είδους «προσκαλούν» τους διαρρήκτες

1. Εξώπορτες

Για πολλούς φαντάζει αδιανόητο, όμως δεν είναι καθόλου ασυνήθιστο για ένα διαρρήκτη να επιχειρήσει να εισβάλει σε ένα σπίτι μέσω της μπροστινής του πόρτας. Οι διαρρήκτες έχουν αποθρασυνθεί σε τέτοιο βαθμό που συχνά επιτυγχάνουν την παραβίαση της πόρτας είτε κλωτσώντας την είτε αφαιρώντας την από τους μεντεσέδες που τη συγκρατούν. Επίσης, πολλοί διαρρήκτες παραβιάζουν την κύρια είσοδο του σπιτιού μέσω των εφεδρικών κλειδιών που πολύς κόσμος κρύβει σε διάφορα σημεία έξω από το σπίτι, όπως κάτω από χαλιά ή σε γλάστρες, οπότε είναι επιτακτική ανάγκη οι κλειδαριές να αντικαθίστανται τακτικά. Τέλος, είναι συνηθισμένο να μπαίνουν οι διαρρήκτες σε ένα σπίτι μέσω της μπροστινής πόρτας επειδή οι ιδιοκτήτες ξεχνάνε να την κλειδώσουν.

2. Πλαϊνές/Πίσω πόρτες και μπαλκονόπορτες

Οι πλαϊνές καθώς και οι πίσω πόρτες αποτελούν ένα ακόμη «δελεαστικό» σημείο εισόδου για τους διαρρήκτες, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι γείτονες δεν έχουν άμεση οπτική επαφή μαζί τους και ότι η κυκλοφορία μέσω αυτών δεν πραγματοποιείται σε κοινή θέα που θα μπορούσε να εκθέσει τους διαρρήκτες. Επιπλέον, οι μπαλκονόπορτες, που μπορούν να αφαιρεθούν με ευκολία ή δεν θωρακίζονται με κλειδαριές, μπαίνουν στο στόχαστρο των διαρρηκτών.

3. Παράθυρα

Ένα άλλο πολύ διαδεδομένο για τους διαρρήκτες, αλλά και ευάλωτο, σημείο εισόδου σε ένα σπίτι είναι τα παράθυρα. Εκτός από τις κλειδαριές με τις οποίες εφοδιάζονται τα παράθυρα από τους κατασκευαστές τους, οι ιδιοκτήτες δυστυχώς δεν επενδύουν σε άλλα μέσα θωράκισης των παραθύρων τους ώστε να προστατευτούν από τους εισβολείς. Αν και κάποιοι διαρρήκτες σπάνε απλώς τα παράθυρα ώστε να εισέλθουν στα σπίτια, άλλοι αποκτούν εύκολη πρόσβαση μέσω των παραθύρων επειδή οι ιδιοκτήτες τα έχουν αφήσει ανοιχτά ή δεν τα έχουν κλειδώσει. Ειδικά τα παράθυρα υπόγειων σπιτιών γίνονται εύκολη «λεία» για τους διαρρήκτες καθώς οι ιδιοκτήτες τους τείνουν να τα αφήνουν ανοιχτά με το σκεπτικό ότι είναι πολύ μικρά για να μπορέσει να διεισδύσει κανείς μέσα από αυτά.

4. Πρόσβαση από δέντρα, σκάλες και έπιπλα

Να αναφέρουμε ότι τα ψηλά δέντρα και τα πυκνά φυτά σε κήπους θέτουν κινδύνους για την ασφάλεια ενός χώρου, αφού παρέχουν την επιθυμητή «κάλυψη» για να μπαίνουν οι διαρρήκτες στα σπίτια διευκολύνοντας τα σχέδια τους. Επίσης, οι διαρρήκτες έχουν αντιληφθεί ότι συνήθως μόνο όσοι διαμένουν σε χαμηλούς ορόφους φροντίζουν να ασφαλίζουν συστηματικά τις πόρτες και τα παράθυρα των κατοικιών τους, με αποτέλεσμα να δοκιμάζουν την παραβίαση τους από τους πιο ψηλούς ορόφους μίας πολυκατοικίας ή μονοκατοικίας. Για να το πετύχουν αυτό, αξιοποιούν τα ψηλά δέντρα που ίσως υπάρχουν στον κήπο μίας μονοκατοικίας ή τον ακάλυπτο μίας πολυκατοικίας, σκάλες που είναι αφύλακτες και ελεύθερες για χρήση από τον καθένα, καθώς και διάφορα ψηλά έπιπλα που ίσως υπάρχουν στον περιβάλλοντα χώρο.

5. Είσοδος από βοηθητικά σημεία

Παρότι η μπροστινή πόρτα ενός σπιτιού συνιστά το πιο κοινό μέσο εισόδου για ένα διαρρήκτη, οι κακοποιοί σήμερα εξαντλούν όλα τα πιθανά σημεία για να εισβάλλουν σε σπίτια. Ανάμεσα σε αυτά συμπεριλαμβάνονται κάθε είδους βοηθητικές πόρτες, οι πόρτες γκαράζ και οι φεγγίτες. Ακόμη και αν δεν χρησιμοποιείτε συχνά αυτά τα δευτερεύοντα σημεία εισόδου, μην αμελείτε να τα ασφαλίζετε διότι οι διαρρήκτες είναι πιο αδίστακτοι από ποτέ και δεν θα αφήσουν ανεκμετάλλευτη την οποιαδήποτε ευκαιρία.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι η εγκατάσταση ενός ολοκληρωμένου συστήματος ασφαλείας, όπως ένας συναγερμός σύγχρονων προδιαγραφών, μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά κρατώντας τους διαρρήκτες μακριά από τα σημεία εισόδου του σπιτιού σας.

 

Χρειάζεστε σύστημα συναγερμού;

Ζητήστε προσφορά από εξουσιοδοτημένο συνεργάτη της IDS σε όλη την Ελλάδα και ξενοιάστε

 

Συμπληρώστε το πεδίο
Συμπληρώστε το πεδίο
Συμπληρώστε το πεδίο χωρίς κενά
Συμπληρώστε το πεδίο
Γράψτε το μήνυμά σας
Πρέπει να το επιλέξετε ώστε να έχουμε την δυνατότητα να επικοινωνήσουμε μαζί σας
Υποχρεωτικό πεδίο

Συναγερμοί σπιτιών, Συναγερμοί καταστημάτων, ασύρματοι συναγερμοί, όλα στην επίσημη ιστοσελίδα της IDS στην Ελλάδα. Μέσα από το Blog μας μάθετε τα πάντα για μία αγορά συναγερμού σπιτιού και την εγκατάσταση συναγερμού σπιτιού και ότι άλλο χρειάζεται για την ασφάλειά σας

 

Οδηγίες χρήσης Συναγερμού IDS