Τι πρέπει να προσέχετε στο σπίτι όταν φεύγετε για διακοπές

Το καλοκαίρι είναι εδώ και παρότι οι διακοπές είναι ταυτισμένες στο μυαλό όλων μας με την ανεμελιά, την ξεγνοιασιά και την απόλυτη χαλάρωση, οφείλουμε να είμαστε σίγουροι πως έχουμε πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας όταν σκοπεύουμε να λείψουμε για αρκετές ημέρες από το σπίτι μας. Για να απολαύσετε στο έπακρο τις διακοπές σας και να βεβαιωθείτε ότι το σπίτι σας δε θα γίνει «έρμαιο» των επίδοξων ληστών και διαρρηκτών, ορίστε μερικά πράγματα που πρέπει να προσέχετε στο σπίτι όταν φεύγετε για διακοπές.

Ενεργοποιήστε το συναγερμό σας

Ο συναγερμός είναι ένα σωτήριο μέτρο ασφαλείας καθώς αποτρέπει ληστείες και διαρρήξεις, ενώ πολύ συχνά η ένδειξη και μόνο ότι υπάρχει εγκατεστημένος συναγερμός σε ένα σπίτι, λειτουργεί αποτρεπτικά για τους εισβολείς. Επομένως, μην ξεχάσετε να οπλίσετε το συναγερμό σας φεύγοντας από το σπίτι!

Ασφαλίστε καλά τα σημεία εισόδου

Προτού φύγετε για διακοπές, βεβαιωθείτε πως όλα τα σημεία εισόδου (πόρτες και παράθυρα) είναι άριστα ασφαλισμένα και ότι δεν υπάρχει τίποτα ξεκλείδωτο. Πολλές διαρρήξεις λαμβάνουν χώρα επειδή οι ιδιοκτήτες έχουν αμελήσει να ασφαλίσουν τις πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού τους. Οι επιπλέον κλειδαριές και οι πίροι ασφαλείας αναμένεται να δυσχεράνουν πολύ το έργο των διαρρηκτών, χαρίζοντας προστασία στο σπίτι σας.

Μην αφήνετε χρήματα ή αντικείμενα αξίας στο σπίτι

Ένα λάθος που κάνουν ορισμένοι ιδιοκτήτες είναι να αφήνουν χρηματικά ποσά, κοσμήματα και άλλα αντικείμενα αξίας στο σπίτι όταν φεύγουν για διακοπές. Καλό είναι να απομακρύνετε τα «τιμαλφή» από το χώρο ώστε να μην υπάρχει κάτι πολύτιμο που να μπορεί να κλέψει ένας ληστής. Παράλληλα, επειδή οι διαρρήκτες όταν εισβάλουν σε ένα χώρο, συνήθως κατευθύνονται στα υπνοδωμάτια ή το σαλόνι, όπου θεωρούν ότι κρύβονται χρήματα και κοσμήματα, απομακρύνετε τα πάντα από αυτά τα μέρη του σπιτιού κρύβοντας τα σε δύσκολα προσβάσιμα σημεία ή «κρυψώνες».

Μη «διαφημίζετε» την απουσία σας

Ένα άλλο πράγμα που πρέπει να προσέχετε στο σπίτι σας όταν φεύγετε για διακοπές είναι να μη «διατυμπανίζετε» την απουσία σας αφήνοντας σημειώματα για το χρονικό διάστημα της απουσίας σας. Ενημερώστε μόνο τους κοντινούς φίλους και συγγενείς, καθώς και τους γείτονες που εμπιστεύεστε, ώστε να έχουν το νου τους στο σπίτι σας και να σας ενημερώσουν για οποιαδήποτε ύποπτη κίνηση.

Φωτίστε όσο το δυνατόν περισσότερο το σπίτι

Είναι γνωστό ότι οι διαρρήκτες λατρεύουν να δρουν στο σκοτάδι, οπότε φωτίζοντας όσο το δυνατόν καλύτερα τόσο το εσωτερικό του σπιτιού σας όσο και τον εξωτερικό περιβάλλοντα χώρο, αποθαρρύνετε τους εισβολείς να επιχειρήσουν να το παραβιάσουν. Η συμβουλή μας είναι να τοποθετήσετε χρονοδιακόπτες αυτόματου φωτισμού ώστε τα φώτα να ανάβουν συγκεκριμένες ώρες εντός της ημέρας και να δίνουν τη ρεαλιστική εντύπωση ότι κάποιος βρίσκεται μέσα, παρά να αφήσετε μονίμως αναμμένα κάποια φώτα που βάζουν σε υποψίες τους έμπειρους διαρρήκτες ότι ουσιαστικά πρόκειται για αντιπερισπασμό.

Αφήστε ελεύθερο και καθαρό τον περιβάλλοντα χώρο

Αν και αυτό ισχύει κυρίως για τις μονοκατοικίες, μην αφήνετε ποτέ πυκνά λουλούδια και φυτά ή ογκώδη αντικείμενα μπροστά από τα σημεία εισόδου του σπιτιού σας καθώς ενδέχεται να αποτελέσουν την ιδανική κρυψώνα για τους διαρρήκτες.

Δώστε την ψευδαίσθηση ότι κάποιος είναι πάντα μέσα

Μη δίνετε την εντύπωση ότι το σπίτι σας είναι «ερμητικά» κλειστό, υποδηλώνοντας την απουσία σας, αλλά δημιουργήσετε την ψευδαίσθηση με κάποια «τρικ» ότι κάποιος είναι πάντα μέσα. Για να το καταφέρετε αυτό, αφήστε αναμμένο ένα φως που λειτουργεί με χρονοδιακόπτη ή το ραδιόφωνο και την τηλεόραση να παίζουν μόνιμα για όσο καιρό λείπετε από το σπίτι σε διακοπές. Ο θόρυβος είναι πάντα αποτρεπτικός παράγοντας για τους διαρρήκτες.
Αν θυμάστε καλά τι πρέπει να προσέχετε στο σπίτι όταν φεύγετε για διακοπές, τόσο περισσότερο θα δυσκολέψετε τη ζωή των ανεπιθύμητων ληστών και διαρρηκτών.

 


Χρειάζεστε σύστημα συναγερμού;

Ζητήστε προσφορά από εξουσιοδοτημένο συνεργάτη της IDS σε όλη την Ελλάδα και ξενοιάστε

 

Συμπληρώστε το πεδίο
Συμπληρώστε το πεδίο
Συμπληρώστε το πεδίο χωρίς κενά
Συμπληρώστε το πεδίο
Γράψτε το μήνυμά σας
Πρέπει να το επιλέξετε ώστε να έχουμε την δυνατότητα να επικοινωνήσουμε μαζί σας
Υποχρεωτικό πεδίο

Συναγερμοί σπιτιών, Συναγερμοί καταστημάτων, ασύρματοι συναγερμοί, όλα στην επίσημη ιστοσελίδα της IDS στην Ελλάδα. Μέσα από το Blog μας μάθετε τα πάντα για μία αγορά συναγερμού σπιτιού και την εγκατάσταση συναγερμού σπιτιού και ότι άλλο χρειάζεται για την ασφάλειά σας

 

Οδηγίες χρήσης Συναγερμού IDS